SUP avagy állj és evezz a vízen
Bemutatkozás ... mi is az a SUP viccesen fogalmazva egy modern vízi varázsszőnyeg, ugyanis van egy olyan mellékhatása a kellemes fizikai megterhelés mellett, hogy garantáltan feltöltődve érkezel vissza a partra egy 30-60 perces evezés után. Na de jöjjenek a tények...mi is valójában a SUP

A SUP – teljes nevén Stand Up Paddle magyarul leginkább állva-evezés. 
Minden korosztálynak ajánlott, hiszen használata igen egyszerű és könnyen elsajátítható.
Elődje Hawaii-szigetekhez köthető, ahol szörfdeszkára állva eveztek és tanítottak a szörfoktatók. Népszerűsége villámgyorsan elindult az egész világban, ám hazánkban még csak most kezd ismertté válni.
Pozitív tulajdonságai közé tartozik, hogy használatához nem kell sem szél, sem pedig hullám.
A tevékenység rengeteg pozitív hatással van a testre és a lélekre egyaránt. Egyrészt fejleszti az egyensúly érzéket, az állóképességet és az erőnlétet; másrészt pedig a víz és a természet közelsége, az ott végzett testmozgás miatt pedig rendkívül jó hatással van a lélekre, segít levezetni a stresszt és kikapcsolódni, eltávolodni a hétköznapi gondoktól.
Egy SUP rengeteg dologra használható. A vízi túrázástól, a kardio edzésen át a jógáig mindenre, sőt, akár még horgászathoz is kitűnő, de ha ahhoz van kedved, hogy a vizen ringatózz és napozz vagy kiszakadj a hétköznapi mókuskerékből, arra is tökéletesen megfelel, megjegyzem azért egy fix ponthoz rögzítsd a deszkád, mert elsodor a víz. Néhányan a házi kedvencüket is felviszik a deszkára, így a nem víziszonyos kutyusoknak is kivételes élményben lehet részük.

Az evezés különlegessége, hogy szinte hangtalanul, a “vízen járva” fedezheted fel a világot, gyönyörködhetsz a természetben, figyelheti a vad-, és élővilágot, anélkül, hogy megzavarnád azt, vagy kárt tenne benne.
A víz közelsége, a nap, a hold és a levegő együttes ereje hat ránk evezés közben, ami elképesztő módon tölt fel pozitív energiákkal.
Gyere el és próbáld ki !

A SUP az egész család számára remek kikapcsolódást nyújt, mivel SUP-olni teljesen biztonságos, mégis izgalmas. Nem utolsó sorban SUP-on állva evezni remek testedzési lehetőség és kikapcsolódás is egyben. Aki egyszer kipróbálja, többé nem néz ugyanolyan szemmel a világra.
Az állószörf nem igényel előképzettséget, használatát mindössze néhány perc alatt el is sajátíthatod – sokkal könnyebb megtanulni, mint biciklizni, vagy úszni. Mindössze egy nagyméretű speciális szörfdeszkára, a hozzá tartozó evezőre, és némi egyensúlyérzékre van szükséged.
Mivel nem a víz szintjén vagy ahogy egy kenuban vagy kajakban lennél hanem a szörfdeszkához hasonló de annál stabilabb, szélesebb, komfortosabb sporteszközön állva evezel, ezáltal jobban beláthatod a téged körülvevő tájat mintha csak a vízen járnál.

Hamarosan folytatom a gyakran ismételt kérdésekkel.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Néhány fontos tudnivaló vízre szálás előtt avagy a kérdések amik felmerülnek mindenkiben az első SUPozás előtt

Itt a tavasz!