Élvezd az életet !


Mindenki szembesül korunk nagy problémájával a rohanással. Legalábbis azt gondolom nagyon kevesen tudják megtartani az arany középutat munka, család, szórakozás, tanulás, sport, stb. mellett.
Rendszeresen emlékeztetnem kell magam, hogy lassítsak, ne rohanjak folyton és mikor végre kikapcsolódnék és van egy kis időm jógázni otthon, nyugalomban, akkor is bennem van ez a teljesítménykényszer, nagyon nehéz levetkőzni. Hajlamos vagyok még a jógaszőnyegen is kapkodni, ahogy sikerült kiviteleznem egy-egy pózt máris ugrok a másikra és az agyam már a következő feladaton kattog, ahelyett, hogy belefeledkeznék a mozdulatba és élvezném a jótékony hatásait, emiatt épp a lényegi részétől fosztom meg magam, azaz, hogy megéljem a pillanatot és ez nem jó így. A gond az, hogy folyton a célra fókuszálunk, valaminek a végére, a szüret pillanatára, pedig nem csodálatos maga az érési folyamat ? Ahelyett, hogy a célig/az álmunkig vezető utat élveznénk és élnénk meg 100%-osan, mindig a végcélra helyezzük a hangsúlyt, lehet az egy diploma, egy álomnyaralás vagy akár egy új lakás.
A rohanás fárasztó, sőt az élet élvezetétől és a pillanat varázsának megélésétől is elvonja a figyelmünket.
Az élet leginkább azokból az időszakokból áll amikor valahonnan valahova tartunk, egyik célunktól a másikig, ezért próbáljuk tudatosan megélni ezeket a pillanatokat.
Szerencsére ha a vízen jógázunk, nem tudunk rohanni. Nem tudok percenként a telefonomra nézni és válaszolni az üzenetekre. Egy 60 perces gyakorlás alatt lehet, hogy csak fele annyi pózt tudok felvenni mint a szárazföldön de a sup deszkán jógázni teljes koncentrációt igényel, lelassít és csak magunkra figyelünk. Nincs kapkodás, lassú,megfontolt mozdulatokkal váltunk pózokat máskülönben  könnyen a vízben találhatjuk magunkat. Az egyensúlyra, a nyújtások kitartására koncentrálunk.
Minden egyes pillanat fontos és értékes. Az elme lecsendesül.
Ez nem feladat vagy gyakorlat ez gyógyító terápia. A SUP deszkáról felfrissülve és megújulva szállok partra. Lelassultam, nincs bennem rohanás.
Ismerjük fel, hogy mi az ami gátol bennünket abban, hogy élvezzük az adott pillanatot. Minden egyes pillanat az életünk része. Gondolkodjunk el, hogy változna meg az életünk, ha alkalmaznánk az életben ezt a lelassult, tudatos jelenlétet ?
Ha még nem próbáltad a sup jógát, ne ijedj meg, nem kell hozzá különleges képesség. Nem akrobatikus mozdulatokra van szükség, hanem a belső figyelmedre. Biztos vagyok benne, hogy ha megpróbálod nem fogsz csalódni, sőt talán olyan belső békét találsz önmagadban amihez jó visszatérni a rohanó hétköznapokban még akkor is ha csak egy pillanatra lecsukod a szemed és magad elé képzeled a deszkán megélt pillanatot.
Élvezd az élelet ! Sosem késő elkezdni !
:)

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Tippek: 9+1 hiba amit újoncként érdemes elkerülni

Néhány fontos tudnivaló vízre szálás előtt avagy a kérdések amik felmerülnek mindenkiben az első SUPozás előtt

SUP Vásárlás előtti tanácsok